Entorn natural

L'element determinant del territori és la riera de Rajadell, que desemboca al riu Cardener, ja al terme de Manresa. Aquesta riera ha estat des de molt antic (des de l'època romana i tal vegada des de la prehistòria) una zona de pas que comunica el pla de Bages amb el pla de la Segarra. La seva aigua fou aprofitada per moure un molí fariner al sector de Sant Amanç i, més tard, un altre al nucli dels Molins, però sobretot per regar els horts que es trobaven en tot el seu recorregut. La vall que configura la riera de Rajadell és estreta i actualment acull el pas de l'Eix Transversal (C-25).

Malgrat el terreny accidentat de Rajadell, caracteritzat per torrents i serrats, les planes que hi ha són conreades, i hi predomina el cereal.

El torrent més important és el torrent de l'Infern, que configura la vall de Vallformosa, gairebé paral·lela a la riera de Rajadell. D'oest a est trobem: el torrent de Valldòria i el torrent de can Torra, que s’uneixen donant lloc al torrent del Daurell; el torrent de l'Enfitat, torrent del Forn i el torrent del Puig. Al costat nord, trobem el torrent del Prim i d'altres de menor entitat. La riera rep l'aigua de molts torrents, gairebé secs tot l'estiu i amb poca aigua a l'hivern, excepte el torrent del Daurell i el de l'Enfitat, que van a parar tots dos a banda i banda del castell.

Les serres que envolten el municipi són les del Coll, Fontanelles, can Torra, Palomes i Valldòria, que sobrepassen els 800 metres en algun punt i culminen al cogulló de can Torra, amb 887 metres d’altitud.

El segle passat, el paisatge de Rajadell era dominat d'una manera absoluta per la vinya. Els anys posteriors a l'epidèmia de la fil·loxera van suposar un retrocés gradual de la vinya i el terreny abandonat va ser substituït per bosc de pi, alzina, roure i matolls. Un gran incendi el 1980 va afectar de manera molt greu el terme, després del qual la vegetació es va anar recuperant amb força rapidesa.

El clima és sec, amb temperatures molt variables de l'agost al gener, i hi predomina el vent de ponent.

Darrera actualització: 12.12.2017 | 15:48
Darrera actualització: 12.12.2017 | 15:48