Conjunt de Sant Amanç de Viladés

Sant Amanç i Can Viladés són, juntament amb el castell, un dels conjunts d'interès històrics més importants de Rajadell.

Es tracta d'un indret que guarda vestigis d'època romana i del qual posseeix pràcticament l'únic exemple de romànic al terme. De la seva arquitectura que podem trobar se'n destaquen diversos elements, com la casa del propietari, la pallissa, la nau-magatzem i el conjunt de tines. Les cases actuals són dels segles XVIII i XIX.

Situat en un punt estratègic, on s'acaba el pla de Rajadell, el conjunt patrimonial esdevé un lloc de pas obligat per l'antic camí ral, just on s'ajuntava amb el curs de la riera de Rajadell. A més a més, la situació per l'explotació agrícola de Can Viladés esdevé immillorable, ja que es troba en un espai amb abundància d'aigua i amb àmplies zones de conreu.

El conjunt constitueix una agrupació de diverses edificacions separades que formen quasi un petit poble. Hi ha tres cases (del propietari, del masover i un tercer edifici), distribuïdes entorn una espècie de plaça, l'església de Sant Amanç, amb un petit cementiri, dues pallisses, un molí, un conjunt de tines i una bassa entre altres.

Per trobar l'origen del poblament al sector de Sant Amanç ens hem de remuntar a l'època romana, ja que a pocs metres trobem la vil·la romana de Sant Amanç, construïda sobre un assentament ibèric. Segles més tard es formaria una sagrera, a partir de l'església, que donaria lloc al nucli de poblament més important del terme de Rajadell al segle XIII. Tot i així, cap al 1500 el nombre d'habitants disminueix i només resten dos masos: el Mas Planell i el Mas Mestre. El 1598 el Mas Planell es ven a Joan Viladés, que dóna origen al nom actual i que per tant, aquesta denominació del conjunt no tindria relació amb la vil·la romana originària. L'església, que encara s'estava construint, no s'acabaria fins a l'any 1632.

Sant Amanç de Viladés - 08256 Rajadell - Barcelona
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 21.07.2022 | 12:57