Festa Major Sant Sebastià 18 i 19 de gener de 2020

Dijous, 9 de gener de 2020 a les 01:00

Els dies18 i 19 de gener és la Festa de Sant Sebastià, anomenada també la festa major petita o la festa d'hivern.  Hi trobem actes per a tothom i sobretot l'esperat i tradicional Ball de la Coca amb l'actuació dels Bastoners de Rajadell, els Mortarets i la benedicció de la coca i els panets. (Vegeu document adjunt amb el programa)

Una mica d'història:

Anomenada la festa major petita del poble, Sant Sebastià esdevé una celebració d’antiga tradició al municipi de Rajadell, com a conseqüència dels vots de poble fets en temps d’epidèmia, en què trobem sant Sebastià com a protector de la pesta.

Els vots de poble eren formulats pels hereus de les masies i, per complir-los, cada any, i per torns, una masia passava a recollir el blat a la resta de masies, el pastava i en feia pa per repartir-lo entre els més pobres, com a acte de caritat el dia de la festa.

Aquest culte comença a Rajadell durant la primera meitat del segle XVI, i es troba documentat que el 1589 a l’església parroquial ja hi havia un altar dedicat a sant Sebastià, una celebració el dia 20 de gener, durant la qual es repartia pa com a acte de caritat, i una confraria. La festa tingué un augment significatiu de participació en el poble l’any 1854 quan, després d’un brot de pesta, van morir més de 30 persones.

Al segle XIX es va incorporar el ball de la coca dins la celebració de Sant Sebastià, en què la masia que pastava el pa oferia la coca i assenyalava una balladora. Els administradors de la confraria triaven el ballador, la parella feia el ball (que té la seva pròpia tonada), i la coca era subhastada com a reforç econòmic de la diada.

Actualment l’acte inclou la missa i la benedicció del pa, l’acte de caritat amb la distribució del panet i del full de Sant Sebastià, el ball de la coca i el ball de bastons, a més d’altres activitats culturals variades. La indumentària de la parella balladora del ball de la coca és la d’una parella d’hereus catalans amb vestit rural ric.

Darrera actualització: 09.01.2020 | 10:10