El lledoner de l'Estació

Arbre monumental i tot un símbol del poble, situat just al costat de l'estació de ferrocarril, que arribà entre els anys 1859 i 1861

A la barriada de l'estació de Rajadell trobem El Lledoner, un arbre monumental de l'espècie Celtis Australis amb l'escorça grisenca i que es separa en dos en forma de forcadura.

Els lledoners, originaris del mediterrani oriental, s'acostumaven a plantar al voltant de les masies i els pagesos els utilitzaven per fer-ne eines, forques i mànecs d'eines a causa de la fusta resistent que l'arbre produïa. Tanmateix, El Lledoner de Rajadell sembla que va créixer de forma espontània. Té més de 100 anys i ja devia existir quan la dècada de 1850 es va crear l'estació de ferrocarril, que servia principalment per transportar les mercaderies de les indústries del poble.

Durant el període anterior de la pesta dels ceps, temps de màxima esplendor del cultiu de la vinya, els traginers que arribaven amb els carros lligaven els animals al tronc del lledoner i es menjaven les fulles que tenien a l'abast. Tot i així, quan la indústria es va implementar a aquest barri les coses semblaven que començaven a canviar, ja que algun veí tenia intencions decidides en eliminar el lledoner per tal millorar i engrandir la carretera que passava pel costat de l'arbre. Josep Serra, veí del nucli de l'estació i propietari de la fàbrica de galetes que hi havia aleshores al barri, va fer totes les gestions possibles per tal que l'arbre fos catalogat com a arbre monumental i així evitar-ne la eliminació.

Gràcies a aquesta salvació de l'arbre, avui dia podem gaudir de la seva presència i admirar-lo, essent un dels primers elements patrimonials catalogats que dóna la benvinguda a tothom qui entra al poble

Horari:  
Darrera actualització: 19.06.2017 | 13:41